.
 
Klik på et billede
(Click on a picture)

Zen og Kristendom

Jeg har gennem en del år været interesseret i forholdet mellem kristendom og buddhisme. I den sidste tid har min interesse koncentreret sig om de indsigter der ligger i Zen. Jeg har deltager i forskellige zen kurser, og løbende arbejdet med hvordan Zen kan inspirere mit kristne andagtsliv.

Jeg har deltaget i en del kurser om buddhisme gennem årene.

Zen er en buddhistisk retning, som opstod i Kina og derefter kom til Korea og Japan. I dag findes der zen klostre over hele verden. En berømt zen tekst siger at zen er:

En speciel transmission udenfor skrifterne;
Ikke afhængig af ord og bogstaver;
Direkte pegende på menneskets sind-hjerte;
Seende ind i ens natur og opnående Buddhahed

Hvad er så kristendom? Måske kunne man sige at det er troen og oplevelsen af, at Gud - hvad det så betyder, men måske noget i retning af Faderen, altings ophav, Hjemstavnen, Øjeblikket, Nuet, Livet osv. - er os nærmere end vi er os selv. Han blev menneske - ikke bare en gud som var klædt ud som menneske, men et rigtigt menneske - i Jesus Kristus fordi Han vil os med en vilje der er stærkere end alt andet. Han er vores egentlige Hjem! 

For mig er det interessante ikke Zen buddhisme i sig selv, men de erfaringer og teknikker Zen buddhisterne har draget og udviklet gennem deres store både filosofiske og praktiske arbejde. Jeg håber og tror at den slags erfaringer kan dybne, udfordre og provokere mig til at tænke kristen teologi på en en ny og spændende måde.

Johannes

Noomi

Charlotte

Jesper